Calendar istoric –23 noiembrie

În 1710 începe a doua domnie a lui Dimitrie Cantemir în Moldova (23 nov. 1710 – 11 iul. 1711)

A fost domnul Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 și 1710 – 1711) și un mare cărturar al umanismului românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin. George Călinescu îl descria drept „un erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru.”

Tot în această zi, în 1942 s-a născut Gheorghe Rusnac, rectorul Universității de Stat din Moldova

Este un istoric și politolog din Republica Moldova. Între 2007 și 2011 a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Italia.

Anterior, a fost rectorul Universității de Stat din Moldova (1993 – 2007), unde a inițiat pregătirea cadrelor la noi specialități, a consolidat potențialul pedagogico-științific, a crescut numărul studenților și doctoranzilor, a derulat renovarea bazei tehnico-materiale și a contribuit la o prezență mai mare a universității pe arena internațională.

În  1947 s-a născut Emil Coșeru, actor roman

Este un actor român și conferențiar universitar doctor în cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași. Joacă din 1969 la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Emil Coșeru s-a născut în anul 1947, la Tecuci. A absolvit, în 1969, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, la clasa profesorilor Moni Ghelerter și Zoe Anghel Stanca.

A debutat în 1969, în rolul Treplev din „Pescărușul” de A. P. Cehov. În 2018 a fost declarat cetățean de onoare al orașului Tecuci, în care s-a născut.

Iar în 2017 a murit Stela Popescu, actriță româncă (n. 1935)

A fost o actriță română de film, radio, revistă, teatru, televiziune, voce și vodevil. A realizat cupluri artistice celebre alături de Ștefan Bănică (până la moartea acestuia) și Alexandru Arșinel.

Stela Popescu s-a născut la Orhei, într-o familie modestă de învățători. Mama ei, Valentina, era originară din satul Chiperceni, iar tatăl – Vasile Popescu – din Chiștelnița, județul Orhei, în prezent în Republica Moldova.

Moartea actriței s-a produs în urma unui accident vascular cerebral masiv suferit cu mult timp înainte de a fi găsită de fiica acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *