Calendar istoric –25 noiembrie

Astăzi este Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

AGORA - Violența împotriva femeilor nu trebuie tolerată: Sparge Tăcerea!

Violenţa poate lua multe forme – de la agresiuni în familie la trafic de fiinţe umane, de la violenţă sexuală în perioade de conflict la căsătorie juvenilă, mutilare genitală şi femicid. Aceasta dăunează oamenilor şi are consecinţe importante pentru familii şi societate. De asemenea, este o problemă profund politică. Violenţa împotriva femeilor este legată de problemele mai largi ale puterii şi controlului în societăţile noastre. Trăim într-o societate dominată de bărbaţi. Femeile sunt vulnerabile la violenţă din cauza multiplelor modalităţi prin care le menţinem inegale.

În 1863 s-a născut Ion Cantacuzino, medic și bacteriolog român (d. 1934)

Ioan Cantacuzino. Știați că... - Jurnal Spiritual

A fost un medic și microbiolog român, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală. A fost profesor universitar și membru al Academiei Române.

Ion Cantacuzino a desfășurat o bogată activitate de cercetare privind vibrionul holeric și vaccinarea antiholerică, imunizarea activă împotriva dizenteriei și febrei tifoide, etiologia și patologia scarlatinei. Începând cu anul 1896 publică lucrări despre sistemele și funcțiile fagocitare în regnul animal și despre rolul fenomenelor electrofiziologice în mecanismele imunitare. Pe baza cercetărilor sale privind vibrionul holeric, Cantacuzino a pus la punct o metodă de vaccinare antiholerică, numită „Metoda Cantacuzino”, metodă folosită și astăzi în țările unde se mai semnalează cazuri de holeră. Datorită lui Ion Cantacuzino, România a fost a doua țară din lume, după Franța, care a introdus în 1926 vaccinul BCG („Bacilul Calmette-Guérin”), având germeni cu virulență atenuată, pentru vaccinarea profilactică a nou-născuților împotriva tuberculozei.

Tot în această zi, în 1986 s-a născut Katie Cassidy, actriță americană

Arrowverse's Katie Cassidy Wants To Play Catwoman Or The Joker In The DC  Universe | Small Screen

Ea a jucat roluri în serialele Supernatural (2007–2008), Melrose Place (2009–2010), and Gossip Girl (2010 și 2012), Harper’s Island (2009); și a apărut în filme ca When a Stranger Calls (2006), Black Christmas (2006), Taken (2008), A Nightmare on Elm Street (2010) and Monte Carlo (2011). Din 2012 până în prezent ea joacă rolul lui Laurel Lance în serialul televizat la The CW – Arrow.

Iar în 1972 a murit  Henri Coandă, inventator și inginer, creatorul primului avion cu reacție din lume (n. 1886)

Inginerul şi inventatorul român Henri Coandă a efectuat primul zbor din  lume cu un avion cu reacţie | Moldova 24

A fost un academician și inginer aeronautic român, pionier al aviației, fizician, specialist în aerodinamică și mecanica fluidelor, inovator, inventator și descoperitor al efectului care îi poartă numele.

A fost fiul generalului Constantin Coandă, general de carieră și prim-ministru al României în 1918.

Henri Coandă revine definitiv în țară în 1969, ca director al Institutului de creație științifică și tehnică (INCREST), iar în anul următor, 1970, devine membru al Academiei Române. Henri Coandă a murit la București, pe data de 25 noiembrie 1972, la vârsta de 86 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *