/VIDEO/Biserica din lemn din satul Fundurii Vechi

Una din puținele Biserici din nordul țării care n-a fost închisă pe timpul Uniunii Sovietice este lăcașul ,, Sfânta Treime” din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni. Chiar dacă biserica are peste 130 de ani, iar starea acesteia este deplorabilă, creștinii vin și astăzi  să se roage.

Biserica a fost construită în anul 1883. Așa cum se obișnuia pe timpuri, la construcția bisericii au fost utilizate doar lemn și argilă, fapt ce a făcut edificiu vulnerabil odată cu trecerea anilor.

Familia Zâcu este o dinastie de preoți, care slujesc în biserica din localitate de aproape 8 decenii. Preotul Augustin Zâcu spune că bunelul său a venit în această localitate în 1955.

Părintele Ioan Zâcu este trimis să slujească la biserica din sat la vârsta de 31 de ani.  Aici, și-a construit o casă și a crescut împreună cu soția sa Maria 14 copii, de unde a și primit titlul de ,,mamă eroină”.

Incediul din anul 1995, care a distrus o parte din  biserica din lemn, a determinat sătenii să înalțe în preajmă un alt lăcaș. Lucrările de zidire au început acum 24 de ani, dar încă nu au fost finisate.

Potrivit preotului, construcția noului lăcaș urmează să se încheie peste doi ani.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Laboratory for journalists”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în material aparțin autorilor proiectului și nu reflectă neapărat opiniile Ambasadei SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *