Calendar istoric –26 noiembrie

Astăzi este sărbătorită Ziua Tortului

The Ultimate Decadent Chocolate-and-Cream Layer Cake Recipe | Cooking Light

Ziua Tortului are o istorie ceva mai neplăcută. Ea s-a născut în Franța de la cuvintele celebre ale soției lui Ludovic al XVI-lea, Marie Antoinette. În timpul foametei care a chinuit Franța în acea perioadă, reginei i s-ar fi adus la cunoștință faptul că țăranii sunt atât de săraci încât nu au nici măcar o bucată de pâine pe care să o mănânce. Marie Antoinette ar fi răspuns indolent: „Să mănânce tort atunci.”

În 1942  Filmul „Casablanca” are premiera la New York

Casablanca: Michael Curtiz's 1942 film is a classic love story - with  excellent hats

Casablanca este un film american de dragoste din 1942, regizat de Michael Curtiz și avându-i ca protagoniști pe Humphrey Bogart, Ingrid Bergman și Paul Henreid, iar în alte roluri pe Claude Rains, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet, Peter Lorre și Dooley Wilson. Scenariul filmului a adaptat piesa Everybody Comes to Rick’s de Murray Burnett și Joan Alison.

Având acțiunea petrecută în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, filmul se concentrează asupra unui om împărțit între, după cuvintele unui personaj, dragoste și virtute. El trebuie să aleagă între dragostea sa pentru o femeie și ajutarea ei și a soțului ei, lider al Rezistenței cehe, să scape din orașul Casablanca, care făcea parte din Marocul controlat de Regimul de la Vichy, pentru a-și continua lupta împotriva naziștilor.

Tot în această zi, în 1604 s-a născut Johann Bach, primul compozitor Bach (d. 1673)

Johann Sebastian Bach - Facts, Children & Compositions - Biography

A fost un compozitor și organist german.

Numit și Johann Bach al III-lea atunci când este vorba despre membrii familiei Bach, a fost fratele mai mare al lui Christoph Bach, care a fost bunicul lui Johann Sebastian Bach. Este primul reprezentant al familiei de la care s-au păstrat compoziții proprii: 3 motete.

Iar în 1914 s-a născut  Liviu Constantinescu, geofizician român (d. 1997)

Liviu Constantinescu - Wikipedia

A fost un geofizician român, profesor universitar, membru al Academiei Române. Este considerat, împreună cu Sabba S. Ștefănescu, drept fondator al școlii române de geofizică.

Pentru contribuția sa la promovarea științelor genomice a fost distins cu numeroase ordine și medalii și a primit titluri și demnități de la 13 organizații. Printre cele mai prestigioase dintre acestea sunt Ordinul Coroana României în Grad de Cavaler, Ordinul Steaua României, Ordinul Meritul Științific și Medalia „ProBeneficio Mundi” acordată de Academia Braziliană de Științe.

A fost distins cu Ordinul Meritul Științific clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *