Aproape 600 de infectați cu HIV de la începutul acestui an

Aproape 600 de cazuri noi cu infecția HIV au fost confirmate în Republica Moldova în perioada ianuarie–octombrie. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării anual la 1 decembrie a Zilei Mondiale de combatere a SIDA, transmite MOLDPRES.

Potrivit ANSP, majoritatea persoanelor infectate sunt tineri, iar virusul este transmis cel mai des pe cale sexuală. Totodată, printre bolnavi se regăsesc frecvent și persoane care consumă droguri injectabile. La fel, în jur de 50% de persoane au această infecție, fără ca să cunoască.

În contextul Zilei Mondiale de combatere SIDA, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va organiza mai multe evenimente ce au drept scop de a informa societatea asupra necesității testării la HIV, precum și motivarea pentru o atitudine tolerantă față de persoanele HIV pozitive, întrucât patru din zece persoane care trăiesc cu HIV susțin că sunt discriminate.

Conform datelor ministerului, în Republica Moldova au fost înregistrate în total peste 13700 cazuri de infecție cu HIV.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Laboratory for journalists”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în material aparțin autorilor proiectului și nu reflectă neapărat opiniile Ambasadei SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *