Calendar istoric – 4 decembrie

În 1816, James Monroe devine cel de-al cincilea președinte al SUA

A fost cel de-al cincilea (1817 – 1825) președinte al Statelor Unite ale Americii și autor al doctrinei Monroe. Perioada președinției lui Monroe a fost marcată de dispariția a partizanatului politic datorată războiului americano-britanic din 1812, fiind ulterior cunoscută ca Perioada bunelor sentimente (în engleză, Era of Good Feelings⁠(d)).

Monroe a fost un politician important din perioada sa, deși partidul unit al democraților și republicanilor, Partidul democrat-republican (în engleză Democratic-Republican Party aproape că a dispărut de pe scena politică în decursul președenției sale din perioada 1817 – 1825.

În 1888 A apărut la București Fântâna Blanduziei (revistă), foaie literară, politică și săptămânală sub direcția lui Mihai Eminescu

Fântâna Blanduziei a fost o foaie literară, politică și săptămânală înființată de Ion Gorun (Alexandru I. Hodoș) și frații săi Ulpiu și Nerva Hodoș, care a apărut la București, la 4 decembrie 1888, condusă de un comitet de redacție în frunte cu poetul Mihai Eminescu.

Printre cei care i-au propus lui Eminescu să patroneze s-au numărat D.M. Marinescu-Marion, L. Gheorghe Nicoleanu-Fix, I. Popescu, N. Procopiu, I.S. Rădulescu-Gut, N. Țincu-Tall, Cesar Colescu-Vartic, Dionisie Miron și alții.

În 1131 a murit Omar Khayyam, poet persan, astronom, matematician și filosof (n. 1048)


A fost un poet, matematician, filosof și astronom persan. A avut o viață extrem de agitată, dacă ținem cont că a trăit în perioada formării Imperiului Selgiucizilor. Învățații se aflau într-o situație precară, fiind dependenți financiar de conducători sau de vreun mecena local.

Însuși Khayam a scris, mai târziu, că a fost, în perioada tinereții, „martor al nimicirii învățaților, din care nu a mai rămas decât o mână de oameni, chinuită și puțin numeroasă. Asprimea soartei din aceste vremuri i-a împiedicat să se dedice perfecționării și adâncirii științei lor”.

Iar în 1969 s-a născut Jay-Z, rapper, producător de discuri, antreprenor și ocazional actor american

cunoscut și sub numele de Jay-Z este un rapper, cântăreț, om de afaceri, producător de discuri, antreprenor, filantrop și actor american. El este recunoscut pe plan internațional pentru colaborările sale consacrate. Este unul dintre cei mai de succes antreprenori și artiști hip-hop din America.

În 2012, Forbes a estimat averea netă a lui Carter la 500 de milioane de dolari americani. El a vândut aproximativ 50 de milioane de albume în întreaga lume și a primit paisprezece premii Grammy pentru activitatea sa muzicală și numeroase alte nominalizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *