Calendar istoric – 12 decembrie

În 1896 Guglielmo Marconi a făcut, la Londra, prima demonstrație publică a radioului

Radio a fost la origine o metodă de transmitere a sunetelor prin unde radio, care prin natura lor sunt unde electromagnetice. Tot „radio” se mai numește și aparatul receptor corespunzător. Azi se transmit prin radio (unde radio) o largă gamă de semnale diferite, inclusiv imagini mișcătoare (televiziune) și fluxuri enorme de date. Undele radio călătoresc prin aer și pot trece prin cele mai multe corpuri nemetalice inclusiv corpul omenesc.

Iar în 1866 s-a născut Alfred Werner, chimist elvețian, laureat al Premiului Nobel (d. 1919)

A fost un chimist elvețian care a fost student la ETH Zurich și profesor la Universitatea din Zurich. A câștigat Premiul Nobel pentru chimie în 1913 pentru că a propus configurația octaedrică a complexelor metalice de tranziție. Werner a dezvoltat baza chimiei moderne de coordonare. El a fost primul chimist anorganic care a câștigat premiul Nobel și singurul înainte de 1973.

Iar în 1983 a murit  Amza Pellea, actor român de teatru și film (n. 1931)

A fost un actor român de film, radio, teatru, televiziune și voce. Printre alte roluri memorabile, Amza Pellea fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care i-a relevat atât de bine disponibilitățile sale pentru comedie. Totodată, a interpretat unele figuri celebre din istoria României, precum Decebal sau Mihai Viteazul.

În 1911 Delhi înlocuiește Calcutta drept capitală a Indiei

Delhi este un oraș în nordul Indiei, în teritoriul cu același nume, format din orașul vechi Shahjahanabad, și orașul nou, New Delhi (construit în 1911), care îndeplinește funcția de capitală, cu o populație de 11.505.196 de locuitori.

 Este principalul centru politic și administrativ al țării, nod important de comunicații, mare centru financiar și comercial și posedă aeroportul internațional Palam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *