Calendar istoric – 13 decembrie

În România se sărbătoreşte Ziua tipografilor

Ziua tipografilor nu este intamplatoare: la 13/26 decembrie 1918, la Bucureşti, a avut loc o mare manifestaţie a tipografilor, care au demonstrat paşnic pentru revendicările lor social-economice, precum şi pentru ceea ce numim astăzi ‘libertatea presei’.

În 2011 a avut loc un atac armat la Liège, Belgia, soldat cu șase morți și 125 de răniți

 În urma atacului, 4 persoane au fost ucise și alte 125 au fost rănite. Printre victimele care au murit se numără doi adolescenți de 15 și respectiv 17 ani și un băiețel de 17 luni. De asemenea, atacatorul a mai ucis o femeie de 45 de ani în locuința sa.

În 1893 s-a născut  Gheorghe Atanasiu, fizician român (d. 1972)

A fost un fizician și geofizician român, membru titular al Academiei Române. A efectuat cercetări în domenii ca: geomagnetism, optică, radioactivitate.

Iar în 1983 a murit  Nichita Stănescu, poet, eseist român, laureat al Premiului Herder (n. 1933)

Este considerat de critica literară și de publicul larg drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”. Nichita Stănescu aparține, temporal și formal, neo-modernismului românesc din anii 1960 – 1970.

Nichita Stănescu a fost considerat de către unii critici literari, precum Alexandru Condeescu și Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabilă, făcând parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici.

A fost laureat al Premiului Herder.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *