Calendar istoric – 22 decembrie

În 1808, Ludwig van Beethoven dirijează concertul la Theater an der Wien, Viena, cu premiera Simfoniei a cincea, Simfoniei a șasea, a Concertul pentru pian nr. 4 (realizat de Beethoven însuși) și a Fanteziei corale (cu Beethoven la pian).

Beethovensmall.jpg

În 1849, execuția lui Fiodor Dostoievski este anulată în ultima clipă

Dostoevsky 1872.jpg

A fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creații ale sale sunt cele patru mari romane, Crimă și pedeapsă, Idiotul, Frații Karamazov și Demonii, precum și nuvela Însemnări din subterană.

În total, opera sa numără unsprezece romane, trei nuvele, șaptesprezece povestiri precum și numeroase alte lucrări. S-a făcut de asemenea remarcat și pentru activitatea de jurnalist.

Tot în această zi, în 1723 s-a năcut Carl Friedrich Abel, compozitor german (d. 1787)

Abel s-a născut într-o familie de muzicieni, tatăl său Christian Ferdinand Abel a fost instrumentist principal în orchestra lui Johann Sebastian Bach la Köthen. Timp de zece ani (1748-1758) face parte din orchestra lui Johann Adolph Hasse din Dresda, post pe care l-a obținut la recomandarea lui Bach.

Iar în 1989 a murit Samuel Beckett, dramaturg irlandez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1969), (n. 1906)

A fost un dramaturg, nuvelist și poet irlandez de expresie engleză și franceză. În anul 1969 a fost distins cu premiul Nobel pentru literatură.

Beckett s-a născut la Dublin, însă a studiat și a predat la Paris unde s-a stabilit în 1937.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *