/VIDEO/ Conceptul de „Comunitate prietenoasă vârstei” implimentat cu succes în Republica Moldova

Tot mai multe primării din țară implementează în localități conceptul de „Comunitate prietenoasă vârstei”, în cadrul proiectului „Îmbătrânire și sănătate” inițiat de Asociația Obștească „CASMED”. Conceptul presupune schimbări importante în toate sferele sociale și adoptarea unor măsuri menite să răspundă la nevoile legate de îmbătrânire și să facă mai ușoară viața persoanelor în etate.

În comuna Văscăuți din raionul Florești implementarea proiectului „Îmbătrânire și sănătate” a demonstrat că atunci când consiliul local, instituțiile publice și locuitorii au o mai bună înțelegere a problemelor, a așteptărilor și aspirațiilor persoanelor în vârstă, poate fi constituită o „Comunitate prietenoasă vârstei”.

Potrivit primarului comunei Văscăuți, Oleg Podborschi, oamenii din localitate s-au mobilizat ca niciodată până acum grație acestui proiect și au reușit să schimbe situația în comună.

Începând cu anul 2020 conceptul „Comunitate prietenoasă vârstei” este implementat în 14 localități din raioanele Fălești și Edineț.

Din 2017 până în 2019, Asociația „CASMED” a pilotat conceptul de „Comunitate Prietenoasă Vârstei” în 15 localități din raioanele Rezina, Șoldănești, Sângerei și Florești, în cadrul proiectului „Îmbătrânire și sănătate”, implementat cu suportul financiar al Crucii Roșii din Elveția.

Rata de îmbătrânire a populației crește în întreaga lume și Republica Moldova nu este o excepție. Potrivit Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2020, în țara noastră, locuiau 574,9 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 21,8% din numărul total al populației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *