Vaccinarea anti-COVID în Republica Moldova ar putea începe în luna februarie

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 ar putea ajunge în Republica Moldova la sfârșitul lunii ianuarie 2021, iar imunizarea proupriu-zisă va începe în februarie, primii beneficiari fiind lucrătorii medicali. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă de către ministrul interimar al Sănătății, Tatiana Zatîc.

Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat și planul național de imunizare. În prima etapă vor fi vaccinați cadrele medicale din toată țara. Prioritate vor avea cei din Secțiile Reanimare și Terapie Intensivă. Apoi, vor fi imunizați lucrătorii din cadrul instituțiilor medicale unde sunt tratați bolnavii de COVID-19. În cadrul etapei a doua vor beneficia de vaccin persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani. Totodată vor fi vaccincate și persoanele care suferă de anumite comorbidități. Etapa a treia presupune vaccinarea populației generale.

Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinul se va administra gratuit, în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, cu respectarea măsurilor de protecție și a tuturor cerințelor. Iar vaccinarea persoanelor care au suportat COVID-19 se va efectua după însănătoșirea acestora.

Înainte de vaccinare, persoana va semna un acord și va fi informată privind posibila reacție adversă. Fiecare persoană va primi un certificat de vaccinare. În cazul apariției unei reacții adverse, persoana va avea acces gratuit la servicii medicale.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Laboratory for journalists”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în material aparțin autorilor proiectului și ne reflectă neapărat opiniile Ambasadei SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *