Șefi de la Poștă și ASP: „Poșta Moldovei s-a transformat în filiala unui partid”

Poșta Moldovei s-a transformat în filiala unui partid –  declarația îi aparține lui Vasile Guțu, directorul oficiului poștal Bălți. Acesta spune că șefii oficiilor teritoriale ar fi primit indicații de la directorul general interimar al Poștei Moldovei, Vitalie Zaharia, să facă agitație pentru candidatul independent, susținut de PSRM, Igor Dodon, iar cei care nu ar fi executat ordinele, ar fi acum amenințați și hărțuiți.

În cadrul unei conferințe de presă, Vasile Guțu a spus că reformele au început odată cu numirea lui Vitalie Zaharia în funcție de director la Poșta Moldovei: 

„N-a trecut mult timp și au început întâlnirile lui Vitalie Zaharia cu șefii centrelor de poștă, fiecare întâlnire se solda cu cererea de eliberare. Mi-a prezentat lista cu 15 persoane care trebuiau eliberate din funcție. Colegii mei au fost chemați și hărțuiți. O parte dintre ei au plecat, alții au refuzat. Fiindcă se apropiau prezidențialele și procedura de scoatere din funcție a directorilor era mai complicată, s-a venit cu o nouă variantă: Centrele de poștă au primit încă o funcție – de director adjunct. Acești directori adjuncți au fost numiți într-o perioadă când întreprinderea avea milioane de lei pierderi”.

Vasile Guțu directorul filialei Poșta Moldovei Bălți susține că, actualul director interimar al Poștei Moldovei ar fi creat pe Viber un grup cu toți șefii centrelor Poștei Moldovei și le dădea indicații ce să facă și cum să activeze astfel încât cetățenii să fie informați că tot ce face întreprinderea ar fi meritele PSRM.

„Prerogativa nou numitului director interimar al Poștei Moldovei, Vitalie Zaharia este de a politiza instituția. A fost creat un grup pe Viber cu conducătorii centrelor poștale din țară pentru a da indicații ce și cum trebuie să facem pentru a intra în campanie. Poștașii au mers pe la casele multor oameni care au solicitat urna mobilă și au fost infectați, iar pentru recuperarea lor nu s-a oferit nici un ban. Am fost amenințați de directorul general interimar că ne vom pierde funcțiile, dacă nu ne supunem ordinelor. Am fost invitat și eu și mi s-a comunicat că există o listă a directorilor centrelor poștale care trebuie să-și de-a demisia. Eu am refuzat categoric să mă supun acestor ordine, fapt pentru care s-a încercat demiterea mea”, a spus Vasile Guțu în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, după cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial, mai exact 20 noiembrie 2020 s-a început infectarea cu coronavirus mai activă a angajaților Poștei Moldovei, drept consecință a faptului că poștașii au mers din casă în casă și au colectat cereri pentru urna mobilă.

„Perioada octombrie – noiembrie îmbolnăvirea angajaților Poștei Moldovei a crescut de trei ori comparativ cu luna august-septembrie, iar conducerea instituției nu a acordat nici un suport pentru tratarea persoanelor. Poștașii au fost impuși să ducă pensiile și alte alocații la toți beneficiarii, deși ei trebui să facă asta, conform regulamentului doar la invalizii de gradul I și II, ceea ce reprezintă 20 la sută din beneficiari. Aceștia erau obligați de asemenea să spună că achitarea prestațiilor sociale se face la timp datorită PSRM și nicidecum pentru că oamenii ăștia au lucrat toată viața și au achitat impozite pentru a fi asigurați financiar la bătrânețe”, a mai spus Guțu.

Totodată, directorul Centrului de poștă Bălți afirmă că actualul conducător interimar al ÎS „Poșta Moldovei” încearcă să falimenteze instituția, iar peste 6 mii de angajați ar putea să rămână fără loc de muncă.

Potrivit lui Guțu întreprinderea de stat a înregistrat în 2020 pierderi de peste 35 de milioane de lei, deși în 2019 a încasat profituri de puțin peste 35 milioane de lei.

Redacția TVN a încercat să obțină o reacție de la reprezentanții ÎS „Poșta Moldovei”, la acuzațiile care i se aduc directorului interimar, însă nimeni nu a răspuns la telefon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *