Calendar istoric – 5 februarie

În această zi, în 1859 a murit Alecu Russo, poet, prozator, eseist, memorialist și critic literar, ideolog al generației de la 1848 (n. 1819)

A fost poet, prozator, eseist, memorialist și critic literar român (originar din Basarabia), ideolog al generației de la 1848. Este autorul volumului Cântarea României, tipărit anonim. Fără a revendica vreodată explicit această operă, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literară din istoria literaturii române.

A fost arestat la Dej și întemnițat la Cluj. A militat pentru Unirea Principatelor Române. A murit de tuberculoză și este înmormântat la Biserica Bărboi din Iași.

În 1990 a fost înființat la București Muzeul Țăranului Român, continuatorul muzeului de etnografie, artă națională, artă decorativă și industrială, inaugurat la 1 octombrie 1906

Muzeul Național al Țăranului Român este unul dintre cele mai diversificate muzee din familia europeană a Muzeelor de Arte și Tradiții Populare.

Muzeul a devenit cunoscut pentru colecțiile sale formate din 100.000 de obiecte. De la fondarea sa de către Horia Bernea pe 5 februarie 1990, funcționează într-o clădire în stil neo-românesc, declarată monument istoric. Muzeografia sa specifică i-a adus în mai 1996 Premiul Muzeul European al Anului acordat de Forumul Muzeului European.

Muzeul deține colecții de ceramică, port popular, țesături pentru interior, lemn, mobile, feronerie, scoarțe. În curtea muzeului dinspre bulevardul Ion Mihalache a fost montată o biserică din lemn, monument istoric din secolul al XVIII-lea, strămutată aici în anul 1992.

În 1992 s-a născut Neymar, fotbalist brazilian

Cunoscut sub numele de Neymar sau Neymar Jr., este un fotbalist brazilian care joacă pe postul de atacant la clubul FC Barcelona și la echipa națională de fotbal a Braziliei. Neymar a mai jucat și pentru echipa braziliană Santos Futebol Clube, la care și-a petrecut și cea mai mare parte a junioratului.

Neymar este creștin. El a spus despre credința sa: „Viața are sens doar atunci când cel mai mare ideal al nostru este de a-l sluji pe Hristos!” Neymar a devenit tată în august 2011, la vârsta de 19 ani, atunci când s-a născut fiul său, David Lucca, dintr-o relație cu Carolina Nogueira Dantas, care avea doar 17 ani pe atunci.

Neymar a fost într-o relație de aproximativ un an cu actrița braziliană Bruna Marquezine, cei doi despărțindu-se în februarie 2014

În 1936 Filmul mut al lui Charlie Chaplin, Modern Times („Timpuri noi”) are premiera la New York

Filmul, care satirizează taylorismul, a devenit una dintre cele mai reușite lucrări ale lui Chaplin.

Este un film mut de comedie din 1936, regizat și produs de Charlie Chaplin. Scenariul este scris de Charlie Chaplin și Paulette Goddard. În film interpretează Charlie Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Stanley Sandford și Chester Conklin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *