Calendar istoric – 10 februarie

În 1810 s-a născut Miklós Barabás, pictor maghiar originar din Transilvania

Barabás Önarckép 1841.jpg

A fost un pictor maghiar, cel mai de seamă reprezentant al stilului biedermeier din Ungaria, cunoscut în special pentru arta sa portretistică.

A pictat în special scene cu țărani și un mare număr de portrete, printre care cele ale unor personalități ca: Franz Liszt, Pavel Kiseleff și Emanoil Gojdu. În Muzeul Național de Artă se află o serie din tablourile sale, printre care: Mocani sălișteni în drum spre târg, Portret de bărbat, Portretul doamnei Orghidan, Portret de femeie, precum și un număr de stampe.

Iar în 1755 a murit Montesquieu (Charles-Louis de Secondat, baron de la Brede) scriitor și filozof iluminist francez (n. 1689)

Montesquieu 1.jpg

Charles-Louis de Secondat, Baron de La Brède et de Montesquieu (n. 18 ianuarie 1689, de regulă menționat doar ca Montesquieu, s-a născut în castelul din la Brède, lângă Bordeaux, într-o familie de magistrați aparținând micii nobilimi. A fost una din cele mai complexe și importante figuri ale iluminismului francez.

Opera sa majoră, Scrisori persane (1721), „profundă alegorie a dragostei, moralei, politicii și religiei“ , s-a bucurat de un succes imens și imediat. Cartea este concepută sub forma unei colecții de scrisori, despre care se presupune a fi fost scrise de călători în Persia și de prietenii acestora din Europa. Aici, autorul a satirizat și a criticat instituțiile franceze.

În 2009, a avut loc pentru prima dată coliziunea a doi sateliți artificiali care orbitau în jurul Pământului

Картинки по запросу "Coliziunea sateliților din 2009"

Coliziunea s-a produs la ora 16:56 UTC la 789 km deasupra Peninsulei Taimîr, în Siberia; viteza sateliților în timpul coliziunii a fost estimată la 11,7 km/s.

NASA a raportat că în urma evenimentului a rezultat o mare cantitate de deșeuri. Conform informațiilor din martie 2010, U.S. Space Surveillance Network a catalogat 1740 de resturi ale coliziunii, în timp ce alte 400 de rămășițe așteaptă catalogarea. Agenția spațială americană a precizat că riscul pentru Stația Spațială Internațională, care orbitează la o distanță de aproximativ 430 km sub punctul de coliziune, este minim, așa cum s-a întâmplat și în cazul lansării programate la sfârșitul lunii februarie a anului 2009.

Totuși, oameni de știință chinezi au susținut că resturile pun în pericol sateliții de orbită solar-sincronizată ai Chinei aflați în acel moment în spațiu.

Tot în această zi, în 1388 are loc menționarea, pentru prima dată, a orașului-cetate Suceava, drept capitală a statului feudal Moldova

Картинки по запросу "Suceava"

Suceava  este municipiul de reședință al județului cu același nume, Bucovina, România. Se află în nordul României. Localitatea se află în sudul regiunii istorice Bucovina (cu excepția cartierului Burdujeni). Orașul este situat în Podișul Sucevei, pe cursul râului cu același nume, la 21 km distanță de vărsarea în Siret.

Datorită diversității etnice și religioase de dinaintea celui de Al Doilea Război Mondial (în oraș locuind români, germani, evrei, armeni, polonezi, ruteni și cehi cu preoți pentru fiecare rit), Rudolf Gassauer numea Suceava „o Austrie în miniatură”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *