Calendar istoric – 11 februarie

La 11 februarie, este proclamată Ziua Mondială a Bolnavului

Картинки по запросу "ziua mondiala a bolnavilor"

Evenimentul a fost instituit de către Papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, în cadrul celei de-a 75-a aniversări a revelaţiilor de la Fatima şi la 11 ani de la tentativa de asasinare a lui în Piaţa Sf. Petru din Roma.

Ziua Bolnavului a fost fixată pentru 11 februarie, pentru că în acea zi a anului 1984, a fost proclamată prima Scrisoare Apostolică „Salvifici doloris” din istoria Bisericii, dedicată valorii suferinţei umane. Principalele manifestări ale primei aniversări a Zilei Mondiale a Bolnavului au avut loc în 1993 la Lourdes (Franţa), cu participarea lui Ioan Paul al II-lea. Deşi creată în sînul Bisericii Apusene, sărbătoarea a pătruns şi în spaţiul ortodox, unde, aşa cum spun reprezentanţii Episcopiei, “prin misiunea noastră, marcăm acest eveniment în fiecare zi”.

În 2012 a murit Whitney Houston, cântăreață americană, actriță și producătoare de filme (n. 1963)

Картинки по запросу "Whitney Houston"

A fost o cântăreață, manechin, actriță și producătoare de muzică americancă.

În 2009, Guinness World Records a menționat-o ca fiind cea mai premiată femeie din toate timpurile. Lista sa de premii include două Premii Emmy, șase Premii Grammy, 30 Billboard Music Award și 22 de American Music Award, având în total 415 premii primite de-a lungul carierei până în anul 2010. Houston a fost de asemenea una dintre cele mai bine vândute artiste din lume, vânzând peste 170 de milioane de albume, single-uri și videoclipuri.

Iar în 1992 s-a născut Taylor Lautner, actor american

Taylor Lautner 2011.jpg

Este un actor, manechin și artist marțial american. Lautner este cunoscut pentru rolul lui Jacob Black din seria Saga Amurg, bazată pe romanele cu același nume scrise de Stephenie Meyer.

Lautner a devenit spre sfârșitul anilor 2000 un idol al tinerilor și un sex simbol odată cu schimbarea intensă a fizicul său pentru păstrarea rolului lui Jacob Black, atrăgând în repetate rânduri atenția presei. În 2010 a fost clasat de revista Glamour pe locul al doilea în lista „Cei mai sexy 50 de bărbați din 2010”, iar People l-a inclus pe locul al patrulea în lista „Cele mai uimitoare corpuri”. Tot în același an Lautner a fost numit cel mai bine plătit actor adolescent de la Hollywood.

În 1990, liderul sud-african Nelson Mandela, a fost eliberat din închisoare, după 27 de ani petrecuți în arest

Картинки по запросу "Nelson Mandela"

A fost un om politic sud-african, care a deținut funcția de președinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999. Adversar al apartheidului, a fost primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ și cu participare multirasială.

Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat, a sărăciei și a inegalității și promovarea reconcilierii rasiale. Un susținător al pan-africanismului și al socialismului democratic, el a fost președinte al partidului Congresul Național African din 1991 până în 1997. Pe plan internațional, Mandela a fost secretar general al organizației interguvernamentale Mișcarea de Nealiniere, între 1998 și 1999.

One thought on “Calendar istoric – 11 februarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *