ANSA: Recomandări pentru crescătorii de animale în perioada de iarnă

Agenția Națională pentru Siguranța Animalelor (ANSA) recomandă crescătorilor de animale să țină cont de necesitățile fiziologice ale animalelor, menținerea productivității lor, dar și de faptul că ele au de suferit din cauza frigului extrem din această perioadă. Pentru a menține animalele într-o stare de sănătate optimă este necesar de acordat o atenție deosebită condițiilor de microclimat dar și furajării adecvate.

Hrana trebuie administrată la timp, iar calitatea acesteia trebuie să fie acceptabilă pentru a fi consumată cu plăcere. Cantitatea de hrană trebuie să fie suficientă pentru asigurarea necesităților fiziologice ale animalului, asigurarea producției obținute, plus un adaos de până la 10%. Totodată, nu trebuie de administrat prea mult furaj pentru a evita risipirea acestuia. Se administrează o cantitate mai mare de concentrate, din care prevalează boabele de porumb, deoarece acestea conțin un nivel sporit de energie metabolică.

Nu trebuie de neglijat și iluminarea grajdului. Raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului trebuie să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12. Se recomandă ca adăposturile să fie amenajate astfel încât animalele să aibă acces liber atât în încăpere cât și afară.

La orice modificare a stării de sănătate a animalelor precum și la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul trebuie să anunțe urgent medicul veterinar din localitatea respectivă pentru a evita problemele de sănătate ale animalelor.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Laboratory for journalists”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în material aparțin autorilor proiectului și ne reflectă neapărat opiniile Ambasadei SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *