/VIDEO/Cărțile fac diferenţa dintre cine eşti acum şi cine vei fi peste ani
Cum alegem o carte bună și cum cultivăm dragostea pentru lectură? La aceste și multe alte întrebrări ne-au răspuns cei care nu își închipuie vița fără cărți.
O modalitate simplă de a alege cărți este de a căuta autorii care primesc aprecieri de la comunitățile literare internaționale sau din țara lor de origine. Partea slabă a acestei metode este distanța în timp care poate exista între premiere și prima ediție a volumului, precum și, eventual, lipsa de literatură autohtonă în lista ta de lecturi.
O altă metodă de a alege o care este de a citi recenziile. Recenzia este o opinie informată despre cartea pe care o vei citi, care îți poate crea o imagine generală despre opera pe care o vei citi. Contează mult cine face recenzia și care este motivația sa. De altfel, de multe ori, riscăm să fim victime ale unor „recenzii” motivate financiar sau din complezență. Eu îți scriu o recenzie bună, tu îmi scrii o recenzie bună.
Lectura scurtă – este o altă metoda. În special când vrei să începi o lectură voluminoasă, merită să găsești o povestire scurtă de același autor, pentru a vedea dacă îți este apropiat stilul său și dacă ai face efortul pentru o perioadă mai lungă de timp.
O carte bună nu are nevoie de trailer, teasere sau alte mijloace de promovare caracteristice industriei cinematografice. Un autor adevărat nu are timp pentru asta, iar o campanie promovată de o editură poate denatura valoarea reală a volumului.
Multă lume nu poate da sfaturi în domeniu, dar o face, în special pentru propriul egou. Puteți cere opinia cuiva despre o carte, pe care ați verificat-o și din alte surse.
Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Laboratory for journalists”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în material aparțin autorilor proiectului și ne reflectă neapărat opiniile Ambasadei SUA.