Calendar istoric – 24 februarie

În 2020 a murit Katherine Johnson, matematiciană american (n. 1918)

Katherine Johnson at NASA, in 1966.jpg

De asemenea cunoscută ca Katherine Goble, a fost o matematiciană americană.

Calculele sale matematice la NASA au fost esențiale în succesul primei călătorii în spațiu. Pe parcursul celor 35 de ani petrecuți la NASA,a câștigat o reputație de stăpânirea calculelor manuale complexe și a ajutat la implementarea utilizării computerelor pentru a îndeplini sarcini. Agenția spațială a remarcat „rolul său istoric ca una dintre primele femei afro-americane care a lucrat ca om de știință la NASA”.

Iar în 1967, s-a născut Brian Schmidt, astrofizician australian, laureat Nobel

Brian Schmidt portrait 1.jpg

Este un astrofizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2011, împreună cu Adam G. Riess. Cei doi au împărțit o jumătate din premiu, cealaltă fiindu-i acordată lui Saul Perlmutter, toți trei fiind recompensați pentru descoperirea expansiunii accelerate a Universului prin observarea supernovelor îndepărtate.

În 2011 a avut loc Lansarea finala a navetei spațiale Discovery (OV-103)

A fost una din cele trei navete rămase operaționale în flota navetelor spațiale ale NASA. Zburând pentru prima oară în 1984, Discovery a fost cea de-a treia Navetă Spațială operațională și cea mai bătrână dintre cele aflate în serviciu. Discovery a efectuat misiuni de cercetare, dar și de asamblare a Stației Spațiale Internaționale.

Naveta își trage numele de la vasul de explorare Discovery, care l-a însoțit pe exploratorul James Cook în timpul ultimei sale călătorii importante.

Astăzi se sărbătorește Dragobetele

DRAGOBETE 2018. Tradiţii și obiceiuri româneşti. Ce trebuie să faci pe 24  februarie ca să ai noroc în dragoste | PUBLIKA .MD - AICI SUNT ȘTIRILE

Dragobetele reprezintă o sărbătoare populară, celebrată de români pe 24 februarie.

Dragobetele are rădăcini foarte vechi. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.

Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte pe băiatul care le îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală

„Dragobetele sărută fetele!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *