Bălțiul și Soroca sunt cele mai aglomerate municipii din nordul țării

În Republica Moldova sunt înregistrate peste un milion de unități de transport, dintre care peste 680 mii de autoturisme. Chiar și-n an de criză, moldovenii au continuat să procure automobile, iar numărul lor crește continuu de la an la an.

Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, localitățile urbane din țară sunt cele mai afectate la nivel de aglomerație. Astfel, Chișinăul ocupă 20,7% din suprafața străzilor din oraș, fără automobilele celor care vizitează municipiul. Top-ul este urmat, de municipiul Bălți, unde automobilele ocupă 8,2% din suprafața străzilor și municipiul Soroca cu o aglomerație de 6,3%.

În timp ce numărul de automobile sa dublat în mai puțin de 15 ani, lungimea drumurilor și a străzilor a rămas practic la fel, cum era acum 50 de ani. Drept consecință, numărul de automobile la un kilometru de drum a crescut de 24 de ori în ultimii 50 de ani, de la trei automobile la un kilometru de drum în 1970 la peste 73 de automobile în 2020.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Laboratory for journalists”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în material aparțin autorilor proiectului și ne reflectă neapărat opiniile Ambasadei SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *