Interviu cu Alexandra Guțu: ,, Cea mai mare realizare a mea este pictura”

Cine este Alexandra Guțu?

– M-am născut într-un sat din nordul Republicii, un sat cu oameni buni la suflet,. Tot  acolo am și copilărit.  Sunt dintr-o familie simplă și muncitoare. Mai am o soră, cu un an mai mică, care își face și ea studiile departe de casă. Am învățat la gimnaziul din sat, unde am petrecut ani  frumoși alături de familie și de colegii de clasă. Apoi am învățat la Colegiul de Arte Plastice din Chișinău, și acolo am cunoscut colegi minunați cu care țin legătura și astăzi.

Acum, ajung foarte rar acasă, de două ori pe an, dar de fiecare dată petrec timpul frumos și apreciez fiecare clipă  alături de familie.
În prezent, sunt studentă la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, în anul III. În această perioadă lucrez pentru proiectul de licență. Mă aflu în perioada în care învăț lucruri noi, întâlnesc mulți oameni de la care am de învățat.

Te cunosc din liceu și îmi amintesc foarte bine ce lucrări/ picturi frumoase realizai. De la cine moștenești acest talent și cum reușești să combini utilul cu plăcutul?

Nu știu dacă moștenesc de la cineva acest talent, nici nu am acordat întrebări părinților  referitor la acest subiect, dar știu că îmi plăcea foarte mult să desenez încă de mic copil. Era un moment de liniște pentru sufletul meu, când puteam să reflectez în paralel la mai multe situații. Reușesc să îmbin utilul cu plăcutul pentru că îmi place ceea ce fac, cred că în orice situație e valibil acest lucru. Devii mai mulțumit, mai fericit, mai entuziasmat, când faci ceea ce îți dorești.

Cât de ușor sau greu e să fii în zilele noastre un om de artă?

Nu știu dacă nu este prea devreme să mă pot pronunța ca  om de artă și nu știu unde trebuie să ajung ca să mă pot numi un om de artă, dar m-am convins că, datorită muncii apare totul, și creativitatea, și entuziasmul, și iubirea, și banii.   

Lucrările pe care le faci îți aduc și un venit suplimentar, sau e doar plăcere sufletească?

Îmi aduc și venit suplimentar, am avut și colaborări cu tineri din Timișoara la diverse proiecte, dar cel mai mult îmi oferă experiență, de la care am de învățat. Cel mai bun venit suplimentar se datoreză  paginilor online,  unde postez lucrările mele.

De-aici  primesc și invitații de a participa la galerii peste hotare, însă nu mă axez încă să vând lucrările mele. Nu mi-am lansat încă o expoziție aici, dar lucrez asupra acestui fapt.

Știu că ai activat în foarte multe proiecte și continui să o faci. Care sunt acestea și ce prezintă ele?

-Mereu am fost entuziasmată să particip la expoziții, concursuri, și o făceam de fiecare dată când aveam ocazia. Cele mai multe participări le-am avut în perioada de colegiu (înainte să vin să studiez la Timișoara, am absolvit Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plămădeală, din Chișinău). Am avut expoziții  împreună cu alți colegi la Ambasada Poloniei în Republica Moldova, la Biblioteca Națională Tudor Arghezi, la Muzeul Național de Arte Plastice din Chișinău. În ultimul an de studii, la Chișinău, am organizat o expoziție personală în cadrul Centrului Comercial Shopping Malldova, care a avut succes, din toate punctele de vedere. Am organizat și o expoziție cu artiștii din Republica Moldova, la Centrul Multifuncțional Bastion, din Timișoara, care mi-a adus multe experiențe frumoase. Am avut ocazia să expun și la Muzeul din Timișoara, alături de profesori și studenți ai Facultății de Arte, unde am fost invitată să particip la o tabără de creație din  nordul Franței.

În cadrul acestei tabere am realizat cateva lucrări, care au fost expuse, mai tarziu la Centrul Expozițional din Mericourt. A fost o ocazie minunată să cunosc Franța și să vizitez unele dintre cele mai mari muzee din lume.
Am o mulțime de proiecte individuale de realizat, care necesită mult timp și multă muncă, dar la care lucrez cu mult entuziasm, în fiecrare zi.

Crezi, că dacă ai fi ales să rămâi în R.M.ai fi putut avea perspective mai mari?

Nu m-am gândit niciodată la acest lucru, dar am fost admisă și la Chișinău, la facultate, am ales însă Timișoara  pentru că mi-a plăcut mult orașul. Știam de la gimnaziu că voi pleca la facultate în altă țară. În orice țară există perspective. Acest lucru ține foarte mult și de implicarea personală. Nimic nu apare ușor.

Există cineva în spatele Alexandrei Guțu? Cineva care te inspiră sau care îți oferă încredere în forțele proprii?

Da, există. În spatele meu există părinții, care mă susțin, profesorii, care mă încurajează, există multă muncă, care îmi demonstrează ceea ce pot face, există multă documentare, care mă ajută să actualizez informațiile despre artă.  Există mulți artiști care îmi plac, ale căror expoziții aștept să le vizitez cu nerăbdare.

Care este cea mai mare realizare a ta de până acum cu care te mândrești?

Cea mai mare realizare a mea este pictura. Mă mândresc mult că am ales să fac pictură, pentru că este un drum care  îmi oferă multă libertate să fiu creativă. Îmi place enorm de mult că cu fiecare zi ce trece aflu lucruri noi despre desen, sunt mai creativă și mai curajoasă de la o zi la alta. Toată viața o să am doar de învățat ceva nou, pentru că pictura e în continuă dezvoltare, în același timp  pictura este foarte complicată și foarte grea, cred că acest lucru îmi place cel mai mult, dar dețin entuziasm și curaj, care mă ajută mult.

Spre ce aspiri și care este visul cel mai mare al tău?  

Vreau să fac pictură toată viața. Să vizitez toate muzeele din lume și să organizez multe expoziții personale.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Laboratory for journalists”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în material aparțin autorilor proiectului și ne reflectă neapărat opiniile Ambasadei SUA.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *