Calendar istoric – 24 martie

În 1905 a murit Jules Verne, scriitor francez (n. 1828)

Félix Nadar 1820-1910 portraits Jules Verne.jpg

A fost un scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice.

În 1863 editorul Pierre-Jules Hetzel (1814-1886) i-a publicat primul roman, Cinci săptămâni în balon, al cărui succes uriaș a dus la semnarea unui contract de douăzeci de ani pentru o serie de Călătorii extraordinare, o parte din cele 62 de romane care au format-o fiind serializate în publicația pentru tineret Magasin d’éducation et de récréation.

Minuțios documentate, romanele lui Jules Verne tratează atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (Copiii căpitanului Grant (1868), Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Mihail Strogoff (1876), Steaua Sudului (1884), Vulcanul de aur etc.), cât și lumi imaginare (De la Pământ la Lună (1865), Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870), Robur Cuceritorul (1886).

Astăzi este Ziua Mondială a Tuberculozei

Ziua Mondială a Tuberculozei, marcată simbolic la data de 24 martie a fiecărui an, este concepută pentru a atrage atenția opiniei publice cu privire la epidemia globală de tuberculoză (TBC) și eforturile de a elimina boala. În 2012, 8,6 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar 1,3 milioane au murit din cauza acestei boli, mai ales în lumea a treia.

Iar în 1978 s-a născut Cheloo, cântăreț de muzică hip-hop (Paraziții)

Cunoscut sub pseudonimul Cheloo, este rapper român, unul din membrii formației române de hip-hop Paraziții.

A lansat primul său album, Sindromul Tourette în 2003, album premiat cu Discul de Aur pentru numărul mare de exemplare vândute. Pe 24 martie 2011 Cheloo a lansat cel de-al treilea album solo intitulat Celcareurăște.

În 1818, Gheorghe Lazăr a fost numit „dascăl” de aritmetică, geometrie și geografie la Școala de la „Sfântul Sava”, unde a inaugurat cursurile în limba română

Misu Popp - Portretul lui Gheorghe Lazar.jpg

A fost un pedagog, teolog, traducător și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească (în 1818 a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *