Calendar istoric – 26 martie

În 1827 a murit Ludwig van Beethoven, compozitor german (n. 1770)

Beethoven.jpg

A fost un compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică ale muzicii. El a lăsat posterității opere nemuritoare, printre care:

9 simfonii ( a 3-a Eroica, a 5-a a Destinului, a 6-a Pastorala, a 9-a cu finalul Odă bucuriei pe versuri de Friedrich von Schiller, adoptată ca imn oficial al Uniunii Europene), 5 concerte pentru pian și orchestră (remarcabile al 4-lea și al 5-lea Imperialul). Un concert pentru vioară și orchestra Missa solemnis, 32 Sonate pentru pian (printre care a 8-a Patetica, a 14-a Sonata Lunii, a 23-a Appassionata). Sonate pentru vioară și pian (mai cunoscută Sonata Kreutzer),16 cvartete pentru coarde Opera Fidelio.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Epilepsiei

Purple Day a început să fie sărbătorită din anul 2008 la initiaţiva unei fetițe de 9 ani din Canada, Cassidy Megan şi a Asociaţiei de epilepsie din Nova Scoţia(EANS), în semn de solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie din întreaga lume.

De ce mov? – Movul reprezintă culoarea internațională pentru epilepsie. Levănțica, de culoare mov, este deseori asociată cu singurătatea, ceea ce reprezintă un sentiment de izolare pe care persoanele afectate de epilepsie și convulsii le simt deseori. Iar scopul acestui eveniment este ca toate persoanele afectate de epilepsie să știe că ele nu sunt singure și că societatea le este alături.

Iar în 1981 s-a născut Jay Sean, cântăreț, cantautor, producător de discuri și aranjator britanic

Este un cantautor, producător de discuri, aranjator și cântăreț britanico-asiatic de muzică pop și R&B. Numele de scenă provine de la apelativul dat de familie în perioada copilăriei (Shaan) și de la inițiala numelui său de MC (MC Nicky J).A debutat în cariera muzicală în anul 2003 alături de Rishi Rich Project cu piesa „Dance With You (Nachna Tere Naal)”, extrasă de pe primul său album de studio intitulat Me Against Myself, iar următoarele două discuri single promovate („Eyes on You” și „Stolen”) s-au clasat în top 10 în Regatul Unit.

În 2007a apărut prima ediție a Premiilor Gopo

Logoul Premiilor Gopo

Premiile Gopo sunt premii cinematografice românești oferite de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc. Anual, sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naționale din cursul anului precedent. Numele festivalului este un omagiu la aniversarea celor 50 ani de la câștigarea premiului Palme d’Or pentru „Cel mai bun scurt metraj de animație” de către cineastul român Ion Popescu-Gopo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *