Zilele studenților Facultății de Litere la USARB
Perioada 5 – 9 aprilie 2021 a fost numită simbolic, Zilele studenților Facultății de Litere. A fost o saptamănă-maraton de activități interesante, placute si mai ales utile, din care fiecare a avut de învățat câte ceva.
Activitățile preconizate în program au fost interactive (workshop, cafenea literară, masa rotunda, webinar), în care s-au implicat toate centrele de cultură și laboratoarele știintifice ale Facultății: Laboratorul de studii interculturale, labortatorul de literatură română și comparată, Centrul de cultură britanică, Centrul de cultură ucrainenană, Centrul de rusă Russkii Mir, Centrul de cultură germană, Centrul de Reușită Universitară (CRU) ș.a.
De asemenea, au fost oraganizate patru prelegeri publice cu invitați din afara USARB:1.Cuvântul pe web (profesor: dna Elena Ungureanu, doctor hab.în filologie, Șef Secția Studii și cercetări la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, ex-cercetător la Academia de științe),2.Masca în tradiția literară, cultura scrisă și gândire (professor: dna Carolina Dodu-Savca, conf.univ., dr., decanul Facultății de Litere, ULIM)3.
Practica teatrală la orele de limbi moderne (Irina Postolachi – Josan, dr. în Didactica Limbilor și a Culturilor)4.Natalia Neciaeva Iuriiciuk, conf.univ., dr., Universitatea Iurii Fedkovici din CernăuțiȘi un CLUB DE DISCUȚII cu tematica „Parcursul ințiatic al studentului international”, la care invitați speciali: doctorandele Rinalda Proko, Albania, Tatum Simms-Matthews, Jamaica, Liz Villamiras Caceres, Columbia. Studentele doctorande ne-au vorbit despre experiența lor de student în SUA.
Evenimentul a fost transmis live pe pagina Facebook a Facultății de Litere și moderat de Victoria Mascaliuc, doctor în filologie (Catedra de filologie engleză și germană), aflată în prezent în mobilitate academică La Universitatea din Arkansas, Fayetteville, Statele Unite ale Americii.
ZILELE STUDENȚILOR FACULTĂȚII DE LITERE au finalizat cu Conferința științifică a studenților Tradiție și inovație în cercetarea filologică, activitate organizată anual în luna aprilie, pentru a oferi oportunitatea tuturor studentilor sa vină cu contribuții personale, cu lucrări stiințifice, cu eforturi și descoperiri noi.Pandemia Covid-19 nu poate fi exclusiv un obstacol, ba dimpotrivă, ZILELE STUDENȚILOR FACULTĂȚII DE LITERE au demonstrat că pandemia poate oferi și multe oportunități.