Calendar istoric – 24 aprilie

În 2004  a murit Estée Lauder, fondatoarea companiei de cosmetice Estée Lauder Companies (n. 1906)

Estee Lauder NYWTS.jpg

A fost o femeie de afaceri americană, prima femeie magnat din domeniul cosmeticii. În 1998, publicația Time a considerat-o singura femeie dintre cele mai mari personalități din lumea afacerilor din secolul al XX-lea.

Mama ei a fost de origine franco-maghiară, iar tatăl provenea din Cehoslovacia. Își începe cariera încă din tinerețe, ajutându-și unchiul John Schotz, chimist și farmacist din Ungaria, să obțină creme și parfumuri.

În 1946, împreună cu soțul, Joseph Lauter (cu care se căsătorise în 1930 și care ulterior și-a transformat numele în Lauder), a fondat compania de cosmetice Estée Lauder Companies și comercializează numai câteva produse pe care le expune pe stradă sau prin demonstrații gratuite în saloanele de cosmetică. Cifra de afaceri a companiei crește prin lansarea unui ulei de baie numit Youth Dew și care devine popular.

După căderea comunismului, a contribuit cu 5 milioane de dolari la restaurarea Marii Sinagogi din Budapesta, a doua sinagogă din lume (ca mărime) după Sinagoga Emanu-El din New York. În 2004, președintele George W. Bush îi conferă medalia „The Presidential Medal of Freedom”, cea mai mare decorație civilă a SUA.

Moare la 98 de ani în urma unui stop cardiac. Unul din fiii săi, Ronald Lauder, este om de afaceri și colecționar de artă.

Astăzi este marcată Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator

Aceasta a fost înfiinţată în 1929, Societatea Naţională Anti-Vivisecţie din Marea Britanie militează împotriva vivisecţiei (disecţie făcută pe un animal viu în vederea studierii unui fenomen fiziologic) şi promovează alte soluţii în vederea înlocuirii experimentelor pline de cruzime şi costisitoare cu metode de cercetare moderne şi inovatoare, potrivit site-ului National Anti-Vivisection Society – NAVS.

În 2005 a fost încărcat primul videoclip de pe platforma de video-streaming YouTube, intitulat „Me at the zoo”

YouTube a fost creat în februarie 2005 de Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim. Serviciul cu sediul în San Bruno, California, folosește tehnologia Adobe Flash Player (HTML5 din 2012) pentru a expune o gamă largă de clipuri video create chiar de utilizatori, incluzând și fragmente din programe de televiziune sau din filme. YouTube face parte din fenomenul recent numit Web 2.0.

În octombrie 2006 Google a anunțat că a ajuns la o înțelegere să achiziționeze compania pentru 1,65 miliarde $. Afacerea a fost încheiată la 13 noiembrie 2006.

În 1794 s-a născut Mihail Sturza, Domn al Moldovei (d. 1884)

Mihail Sturdza.jpg

A fost domnitor al Moldovei între aprilie 1834 și iunie 1849. Când  avea 23 de ani, s-a căsătorit cu Elisabeta Rosetti, fiica lui Vasile Rosetti, în vârstă de 15 ani, cu care a avut doi băieți: Dimitrie și Grigore.  În 1822 s-au despărțit, iar Mihail s-a recăsătorit cu Smaranda, fata caimacamului Ștefan Vogoride, pentru a obține tronul Moldovei, cu care a avut doi copii: principele Mihail (n. 31 decembrie 1846 – d. 30 iunie 1863, asasinat la Paris la vârsta de 16 ani doar) și principesa Maria, care s-a căsătorit cu principele Constantin Gorciacov.

A murit la 8 mai 1884 la Paris la vârsta de 90 de ani și a fost înmormântat în capela familiei din stațiunea Baden-Baden din Germania de astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *