Calendar istoric – 27 aprilie

În 1872 a murit Ion Heliade Rădulescu, poet, prozator, ziarist și om politic român (n. 1802)

Ion Heliade Radulescu Popp.jpg

A fost un scriitor, filolog și om politic român, membru fondator al Academiei Române și primul său președinte, considerat cea mai importantă personalitate din cultura română prepașoptistă, prin aportul său cultural și estetic la dezvoltarea literaturii române, fiind apreciat și ca un precursor al poeziei moderne.

Astăzi este Ziua drapelului în Republica Moldova

Ziua drapelului național al Republicii Moldova este marcată începând cu anul 2010, anual, la data de 27 aprilie. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este tricolorul. Culorile sunt dispuse vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roșu. În centru, pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată Stema de Stat a Republicii Moldova.

Prin hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 62 din 23 aprilie 2010, ziua Drapelului de stat este sărbătorită la 27 aprilie. Potrivit art. 1 din Legea nr. 217 din 17.09.2010, Drapelul de stat „este un simbol oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova.” La ceremoniile de arborare a Drapelului de Stat cu prilejul solemnităților, asistența va sta în picioare, bărbații îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare. Cetățenii Republicii Moldova și cetățenii străini care se află pe teritoriul statului au obligația de a respecta Drapelul de stat.

Iar în 1791  s-a născut  Samuel Morse, inventatorul codului Morse (d. 1872)

SamuelMorse.jpg

A fost pictor și inventator american. A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 și a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit și în prezent. Samuel Morse a creat alfabetul Morse – în care literele sunt reprezentate prin combinații de semnale scurte și lungi – în jurul anului 1838. El a identificat literele cel mai des folosite și le-a asociat semnale scurte (pentru „e”, un singur punct); celor mai puțin folosite (de exemplu „q”), le-a asociat semnalele cele mai lungi.

În 2002, filosoful Andrei Pleșu, fondator și rector al Institutului de studii avansate New Europe College din București, a primit premiul „Joseph–Bech” pe anul 2001

Andrei Pleșu (1).jpg

Este un scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei, stilist al limbii române. A fost ministrul Culturii (28 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991) în Guvernul Petre Roman și ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Radu Vasile (29 decembrie 1997-22 decembrie 1999).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *