Proteste la USM. Reacția rectorului universității

Studenți ai Universității de Stat din Moldova au protestat, joi, în fața universității, nemulțumiți de faptul că trebuie să susțină examenele cu prezență fizică, în timp ce studenți de la alte instituții de învățământ superior vor face acest lucru în regim online. Protestatarii s-au arătat îngrijorați de faptul că rata de vaccinare anti-COVID-19 este foarte joasă în rândul studenților, iar desfășurarea examenelor în format fizic ar putea contribui la răspândirea virusului, transmite IPN.

Protestatarii s-au arătat nemulțumiți și de faptul că, după ce au făcut ore online, vor trebui să se deplaseze din localități îndepărtate, pentru a veni la USM să susțină examenele din sesiunea de iarnă, iar financiar mulți nu vor putea să își permită acest lucru.

Rectorul USM, Igor Șarov, care a discutat cu studenții protestatari, a spus că sesiunea de examene nu poate fi organizată online, întrucât acest lucru contravine deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Decizia rectorilor de la alte universități de a organiza examene online a fost luată până la hotărârea respectivă a  CNESP, care prevede că examenele trebuie să se desfășoare cu prezență fizică.

Igor Șarov a îndemnat studenții să se vaccineze împotriva noului coronavirus și a dat asigurări că va lua toate măsurile ca, în timpul examenelor, să se respecte măsurile de protecție anti-COVID-19. Potrivit rectorului USM, 85% dintre profesorii de la Universitatea de Stat au fost imunizați împotriva virusului SARS-CoV-2, iar rata de vaccinare în rândul studenților a crescut de la 20 la 45%. Pentru a evita aglomerarea, în aceeași zi se vor organiza trei examene, la ore diferite.

Igor Șarov a dat asigurări că nu va exista răfuială din partea profesorilor pentru faptul că studenții au ieșit la proteste. „Să nu vă temeți niciodată să vă exprimați punctul de vedere”, i-a îndemnat rectorul. Totodată, i-a atenționat că nu va tolera plagiatul sau copiatul. De notele pe care le vor obține studenții la examene depinde și mărimea burselor de care vor avea parte.

După ce au discutat cu rectorul USM, studenții protestatari au anunțat că vor merge să protesteze în fața Guvernului.

One thought on “Proteste la USM. Reacția rectorului universității

  • 05.08.2022 la 21:23
    Permalink

    I was extremely pleased to find this page. I wanted to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely enjoyed every bit of it and I have you saved to fav to look at new stuff on your site.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *