/VIDEO/ Nordul Moldovei ascunde o atracție turistică inedită în Europa. Adâncul Mării Sarmatice, transformat în traseu pentru drumeții

Stâncile Prutului” –  un nou traseu eco-turistic în nordul țării, ideal pentru cei care iubesc natura și viața rustică. Proiectul vine să promoveze mai multe destinații turistice din raioanele Glodeni, Edineț și Rîșcani, iar principala atracție va fi toltrele Prutului. Stâncile calcaroase se întind pe o suprafață de 200 de km și sunt unicile în Europa, relatează tvn.md.

Proiectul care presupune lansare traseului turistic Stâncile Prutului prevede informarea și școlirea oamenilor din 12 comunități rurale, astfel încât să poată presta servicii turiștilor și să promoveze atracțiile din zonă.

MARIANA DIMOV, specialist principal secția cultură și turism Glodeni: „Deja a devenit tradiție să avem foarte multe festivaluri, cum este Festivalul Cașului și noi secția Cultură și Turism mereu ne străduim ca aceste festivaluri să le facem anume în zonele acestea turistice pentru a atrage câți mai mulți turiști.

Reprezentanții Asociației Națională pentru Turismul Receptor și Intern din Moldova spun că potențialul turistic din nordul țării este puțin exploatat și speră că acest proiect va schimba lucrurile.

NATALIA ȚURCANU, director executiv ANTRIM: „Regiunea nordului este mai puțin dezvoltată la capitolul infrastructură turistică și astfel de proiecte vin de fapt să dezvolte această regiune din punct de vedere turistic, să valorifice patrimoniul natural care este aici, care este foarte important și chiar considerăm că este nevalorificat practic deloc, iar proiectele de genul dat ele vin de fapt să impulsioneze și dezvoltarea economică locală să implice comunitățile locale.”

Autorii proiectului spun că acest traseu unic de felul său în Europa, va putea fi parcurs în patru zile și va atrage mulți turiști îndrăgostiți de natură și de peisaje rustice. 

JAROSLAW BITTEL, membru Fundației Terra Humana:

„Acest proiect, după părerea noastră este unic. Deoarece este un proiect care ține de crearea traseu eco-turistic, de-a lungul Prutului, noi numim acest proiect Stâncile Prutului. Noi ne uităm din partea noastră, din perspectiva turistului polonez și european, pentru că așa locuri, care am reușit să le vedem în ultimele 3-4 zile, este cu totul unic, pot să spun că suntem vrăjiți de ce am văzut.”

Administrația raională din Glodeni spune că pentru a face mai atractivă zona este în căutare de fonduri pentru a îmbunătăți infrastructura.

ION COJOCARI, președintele raionului Glodeni: „Ne propunem obiectivul ca să creăm cale de acces ce ține de drum, blocuri sanitare, condiții, infrastructură, terenuri de joacă pentru copii și multe alte obiective care urmează ori să fie construite, ori să fie renovate, ca să aducem atractivitate turistică zonei respective. Proiectul este în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei și acum suntem la etapa de identificare a unui potențial finanțator.

În perioada 2021 – 2023 în cadrul proiectului vor fi întreprinse activități care vor viza conservarea naturii, promovarea culturii și dezvoltarea antreprenoriatului în zonă.

NICOLAE MOSCALU, directorul executiv al AO „Moștenitorii”: „ Până acum am mai discutat, am mai pus la îndoială, am analizat, am cercetat, deja astăzi rămâne fiecare comunitate să vină cu, concret obiectivele pe care le are. Asta pot fi monumente ale naturii, asta poate fi infrastructura. Peste o lună instruim persoanele care vor activa în cadrul centrelor de informare turistică din localitățile rurale, ei trebuie să pregătească portofoliu pentru fiecare obiectiv turistic.

Crearea traseului ecoturistic „Stâncile Prtutului” este prevăzut în cadrul proiectului implementat de Fundația Terra Humana din Polonia și AO Moștenitorii din Republica Moldova, cofinanțat în cadrul programului de cooperare poloneză pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *